Burgery po góralsku – jakie składniki możesz w nich znaleźć?

21 listopada, 2023
burgery po goralsku jakie skladniki mozesz w nich znalezc
264
Views

Burgery to jeden z najpopularniejszych fastfoodów. W podstawowej wersji jest dość prosty i tani do przygotowania, dzięki czemu wylądował na kartach wielu polskich restauracji, które niestety dość często nie do końca dbają o to, by ich jedzenie stało na wysokim poziomie. Głównie przez to w oczach przeciętnego konsumenta burger to niezbyt wykwintna przekąska. Na szczęście teraz trwa renesans burgera kraftowego!

Oscypek tam, gdzie się go nie spodziewasz

Gdy za przygotowanie burgera zabierze się osoba z wiedzą i pasją, to z bułki, mięsa i kilku dodatków może przygotować niezwykle smaczne i sycące na długo danie. Przy składaniu burgerów ważna jest kreatywność: dobra restauracja w Zakopanem poda Ci burgery, które składem nawiązują do miejsca. Dlatego nie zdziw się, gdy w daniu zauważysz smak oscypka. Ten wędzony, słony ser doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs, szczególnie baraniny, która również wykorzystywana jest w dobrych burgerach góralskich. Czasami starty oscypek jest nawet dodawany do ciasta, z którego wypieka się bułki. Mnóstwo burgerów nie obejdzie się też bez dodatku plastrów boczku. Oczywiście te bogate, mocne smaki są zbalansowane delikatniejszymi dodatkami, również takimi, jakie znajdziesz w klasycznym burgerze: pomidorem, papryką, ogórkiem świeżym, kiszonym lub zakonserwowanym czy sałatą, szpinakiem albo roszponką. A w bardziej wyrafinowanych wersjach z bazyliowym pesto czy pastą z awokado.

Sos z góralskim twistem dla zachowania tradycji

Dobry góralski burger musi być wykończony odpowiednim sosem. Restauracje w Zakopanem proponują wiele sosów: od najzwyklejszych, takich, które można spotkać wszędzie, po bardzo charakterystyczne dopasowane do miejsca i używanych składników. Jak je się oscypek? Zazwyczaj z żurawiną! I właśnie sos na bazie konfitury z żurawiny jest hitowym składnikiem burgerów góralskich. Może on być podawany samodzielnie lub w towarzystwie słodkawego sosu barbecue na bazie przecieru pomidorowego, octu, czosnku i papryki wędzonej. Taka kombinacja daje esencję pyszności, czyli po prostu smakuje umami. Nielubiący słodkich sosów mogą zjeść burgera z równie dobrze pasującym sosem musztardowym.

Odważne łączenie smaków – zaskakujące składniki

Trzeba przyznać, że moc charakteru i odwaga to charakterystyczne dla Górali cechy. Nie opuszczają ich one po przekroczeniu progu kuchni. Dzięki temu dobry, stuprocentowo góralski burger będzie zawierał wiele nieoczywistych składników. Oczywiście są one umiejętnie skomponowane i wzbogacają tylko smak dania. Ale jakie to dodatki? Możesz znaleźć burgera z kapustą kiszoną obecną w bułce kosztem lub obok sałaty. Zdarza się, że dodawane są suszone pomidory oraz wiórki jabłkowe. Czasami słodkość kompozycji wzmacniana jest dodatkiem śliwek.

Gdy będziesz spędzać urlop w Zakopanem i znudzą ci się już zwykłe restauracyjne obiady, zawsze możesz udać się na burgera. Z takiego posiłku wyjdziesz najedzony i z zapasem sił, a przy okazji będziesz miał okazję spróbować zupełnie nowej wersji zapewne dobrze ci już znanego klasyka.

Article Categories:
Lifestyle

Comments are closed.